Receptury
Slunečnicové máslo
- Se sušenými rajčaty:
Ingredience:
5 lžic slunečnicového másla
5 sušených rajčat
½ lžíce olivového/lněného oleje (za studena lisovaný)
Kůra a šťáva z ¼ citrónu (chemicky neošetřeného)
½ stroužku česneku (není nutné)
2 lžíce lístků čerstvé bazalky
Sůl, pepř (dle potřeby)
Postup:
Vše rozmixujte ponorným mixérem, dochuťte dle chutí strávníků, popř. pro dosažení vhodné konzistence přidejte více rajčat, bazalky, soli, citrónu… Podávejte s čerstvým kváskovým chlebem a zeleninou.
- S vajíčkem:
Ingredience:
5 lžic slunečnicového másla
Šťáva z ¼ citrónu
2-3 vařená vejce
Hořčice, voda, sladká paprika, sůl – dle chuti
Postup:
Vše smíchejte tyčovým mixérem dohromady. Používejte na čerstvý chléb, dozdobte zeleninou.
- Se sezamem:
Ingredience:
5 lžic slunečnicového másla
1 lžíce sezamových semínek
½ lžíce olivového / lněného oleje
Citrónová šťáva, pepř, sůl - pro dochucení
Bylinky – vyberte dle chuti (tymián, oregano, bazalka…)
Postup:
Vše smíchejte tyčovým mixérem dohromady. Používejte na čerstvý chléb, dozdobte rajčetem.
- Jemná:
Ingredience:
5 lžic slunečnicového másla
5 sušených rajčat
Česnek, sůl, vodu pro dochucení
- Postup:
Vše smíchejte tyčovým mixérem dohromady. Používejte na čerstvý chléb, či celozrnné pečivo. Pro větší zjemnění přidejte trošku vody.
- S droždím:
Ingredience:
100g slunečnicového másla
3 kostky droždí
1 cibule
1 vejce
Sůl
Postup:
Na pánvi nechejte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte droždí, do rozpuštěného droždí přidejte slunečnicové máslo, zamíchejte, aby se ingredience co nejlépe spojila. Nakonec přidejte vejce (důkladně provařte) a sůl. Můžete před podáváním dozdobit pomazánku praženými slunečnicovými semínky.
- S rajským protlakem:
Ingredience:
5 lžic slunečnicového másla
2 lžíce rajského protlaku (domácího / kvalitního kečupu)
1 lžíce pomazánkového másla
1 lžíce bílého jogurt
Provensálské koření
Postup: Vše smíchejte tyčovým mixérem dohromady. Používejte na čerstvý chléb, či celozrnné pečivo. Koření přidávejte dle Vaší chuti.
- Další možnosti:
Na pečivo namazané slunečnicovým máslem lze použít např.:
- pažitku, koriandr, bazalku, petrželku, plátek šunky, plátek sýru, zeleninu, cibuli, olivy, koření od soli až po provensálské koření, vmíchejte klidně avokádo, kurkumu či omáčku Tamari, špenátový list tomu dodá zase jinou chuť a výživové látky.
- pro zjemnění lze kdykoliv použít pomazánkové máslo bez příchuti či bílý jogurt nebo zakysanou smetanu
Pomazánky a másla mohou složit také jako:
- dresinky a jako ideální základ pro veganské majonézy, do kterých můžete namáčet zeleninové hranolky nebo jako např. jako zeleninové „lodičky“ plněné slunečnicovými směsi (listy čínského zelí, baby salátu, v paprice, v rajčatech, v cuketě), nebo na jednohubkách.
- Kakaové máslo slunečnicové můžeme použít i na pečení místo másla
do moučníků
Výhody kakaového másla slunečnicového:
-Je snadno stravitelné
- Nižší energetické vydatnosti
-Možnost denní konzumace /na pečivu /
-Vhodné i k výrobě pomazánek například rybičková, jogurtová …..
- Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a diabetu 2. typu
- Snižuje inzulinovou rezistenci a triglyceridy
- Podporuje léčbu obezity se zachováním svalové hmoty a imunitní děje
- Má účinky antioxidační /vit. E/, protizánětlivé, protirakovinové /vit. E,
vláknina/, antidepresivní
-Působí příznivě při nervozitě a nespavosti
- Udržuje vláčnou kůži /elastin, kolagen/
- Je vhodné pro sportovce /podpora růstu svalové hmoty/
- Pro hypertoniky /neobsahuje sodík/
- Těhotné a kojící ženy /vit. E/
-Vhodné pro seniory /udržuje dobrou náladu/
Informace čerpány:
-Posuny v nutričních doporučeních pro zdravé obyvatelstvo a jejich dopad pro
diabetickou dietu. M. Anděl a další autoři- Vnitřní lékařství, č. 7-8 /2016
- Web: https://www.kaloricketabulky.cz/ a podobné stránky.
E-mail:objednavky@strachovacokolada.cz
Web: http://strachovacokolada.cz/ Facebook: Strachova čokoláda