Receptury

Slunečnicové máslo

  • Se sušenými rajčaty:

Ingredience:
5 lžic slunečnicového másla

5 sušených rajčat

½ lžíce olivového/lněného oleje (za studena lisovaný)

Kůra a šťáva z ¼ citrónu (chemicky neošetřeného)

½ stroužku česneku (není nutné)

2 lžíce lístků čerstvé bazalky

Sůl, pepř (dle potřeby)

      Postup:

Vše rozmixujte ponorným mixérem, dochuťte dle chutí strávníků, popř. pro dosažení vhodné konzistence přidejte více rajčat, bazalky, soli, citrónu… Podávejte s čerstvým kváskovým chlebem a zeleninou.

  • S vajíčkem:

Ingredience:
5 lžic slunečnicového másla

Šťáva z ¼  citrónu

2-3 vařená vejce

Hořčice, voda, sladká paprika, sůl – dle chuti

      Postup:

Vše smíchejte tyčovým mixérem dohromady. Používejte na čerstvý chléb, dozdobte zeleninou.

  • Se sezamem:

Ingredience:
5 lžic slunečnicového másla

1 lžíce sezamových semínek

½ lžíce olivového / lněného oleje

Citrónová šťáva, pepř, sůl  - pro dochucení

Bylinky – vyberte dle chuti (tymián, oregano, bazalka…)

     Postup:

Vše smíchejte tyčovým mixérem dohromady. Používejte na čerstvý chléb, dozdobte rajčetem.

  • Jemná:

Ingredience:
5 lžic slunečnicového másla

5 sušených rajčat

Česnek, sůl, vodu pro dochucení

  • Postup:

Vše smíchejte tyčovým mixérem dohromady. Používejte na čerstvý chléb, či celozrnné pečivo. Pro větší zjemnění přidejte trošku vody.

  • S droždím:

Ingredience:
100g slunečnicového másla

3 kostky droždí

1 cibule

1 vejce

Sůl

 Postup:

Na pánvi nechejte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte droždí, do rozpuštěného droždí přidejte slunečnicové máslo, zamíchejte, aby se ingredience co nejlépe spojila. Nakonec přidejte vejce (důkladně provařte) a sůl. Můžete před podáváním dozdobit pomazánku praženými slunečnicovými semínky.

  • S rajským protlakem:

Ingredience:
5 lžic slunečnicového másla

2 lžíce rajského protlaku (domácího / kvalitního kečupu)

1 lžíce pomazánkového másla

1 lžíce bílého jogurt

Provensálské koření

Postup: Vše smíchejte tyčovým mixérem dohromady. Používejte na čerstvý chléb, či celozrnné pečivo. Koření přidávejte dle Vaší chuti.

  • Další možnosti:

Na pečivo namazané slunečnicovým máslem lze použít např.:

- pažitku, koriandr, bazalku, petrželku, plátek šunky, plátek sýru, zeleninu, cibuli, olivy, koření od soli až po provensálské koření, vmíchejte klidně avokádo, kurkumu či omáčku Tamari, špenátový list tomu dodá zase jinou chuť a výživové látky.

- pro zjemnění lze kdykoliv použít pomazánkové máslo bez příchuti či bílý jogurt nebo zakysanou smetanu

Pomazánky a másla mohou složit také jako:

- dresinky a jako ideální základ pro veganské majonézy, do kterých můžete namáčet zeleninové hranolky nebo jako např. jako zeleninové „lodičky“ plněné slunečnicovými směsi (listy čínského zelí, baby salátu, v paprice, v rajčatech, v cuketě), nebo na jednohubkách.

  • Kakaové máslo slunečnicové můžeme použít i na pečení místo másla

do moučníků 

 Výhody kakaového másla slunečnicového:

-Je snadno stravitelné

- Nižší energetické vydatnosti

-Možnost denní konzumace /na pečivu /

-Vhodné i k výrobě pomazánek například rybičková, jogurtová …..

- Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a diabetu 2. typu

- Snižuje inzulinovou rezistenci a triglyceridy

- Podporuje léčbu obezity se zachováním svalové hmoty a imunitní děje

- Má účinky antioxidační /vit. E/, protizánětlivé, protirakovinové /vit. E,

   vláknina/, antidepresivní

-Působí příznivě při nervozitě a nespavosti

- Udržuje vláčnou kůži /elastin, kolagen/

- Je vhodné pro sportovce /podpora růstu svalové hmoty/

- Pro hypertoniky /neobsahuje sodík/

- Těhotné a kojící ženy /vit. E/

-Vhodné  pro  seniory /udržuje dobrou náladu/

Informace čerpány:
-Posuny v nutričních doporučeních pro zdravé obyvatelstvo a jejich dopad pro                      

  diabetickou dietu. M. Anděl a další autoři- Vnitřní lékařství, č. 7-8 /2016

- Web: https://www.kaloricketabulky.cz/  a podobné stránky.

E-mail:objednavky@strachovacokolada.cz
Web: http://strachovacokolada.cz/    Facebook:
Strachova čokoláda